Veelgestelde vragen 

Over het project en de organisatie

Leuk dat we straks zelf eigenaar zijn, maar wat als er ergens een kabel stuk wordt gemaakt?

Graafschade is ofwel verzekerd ofwel kan verhaald worden op de veroorzaker.We weten zeker dat we niet eerder dan in april 2019 gaan graven. Dit houdt allemaal verband met de contractvorming met de aannemers en providers, de dijksluiting gedurende de winter van het waterschap en     de verlening van vergunningen. Daarnaast dienen we rekening te     houden met de planning van de gemeente HHW mbt de reconstructie van     de VHW en de KW. Er lopen overigens goede gesprekken met hen over     uitvoering en planning.

Als ik meedoe en ik neem een alles-in-een-pakket, hoeveel verschillende TV's kan ik dan aansluiten?

De meeste providers hebben een pakket waarbij je met 3..5 mensen op verschillende TV's tegelijk naar verschillende programma's kan kijken.

Leuk dat we straks zelf eigenaar zijn, maar wat als er ergens een kabel stuk wordt gemaakt?

Graafschade is ofwel verzekerd ofwel kan verhaald worden op de veroorzaker. Hiervoor is in de financiële planning een post opgenomen. De detectie van de schade vindt geautomatiseerd plaats (het is immers een intelligent systeem van kastjes), maar ook zien we met zijn allen snel dat er iets niet in de haak is. We zijn namelijk allemaal zeer betrokken bij het netwerk en zien we heus wel wie er in ons gebied, in onze weg, aan het graven is en waarom. Als er kort daarna een storing is, is er heus wel iemand die weet waar dat aan te wijten is en wie er aangesproken kan worden.

Wat als de coöperatie failliet gaat?

Bij faillissement lopen de leden geen financieel risico anders dan dat ze de inleg kwijt zijn. Dan worden de bezittingen verkocht aan de hoogste bieder. De opzet is zo dat dat niet zo maar gebeurd. Er is niet alleen een coöperatie, maar ook een "beschermende" stichting. Voor meer informatie of een afschrift van de statuten stuur je even een mailtje aan het bestuur.

Hoeveel aansluitingen zijn er minimaal nodig om het project door te laten gaan?

We streven er naar dat we uiteindelijk minstens 160 aansluitingen hebben. Dan is het zeker rendabel te maken.

Waarom zorgt de gemeente niet voor de aanleg?

Daar waar het transport en de levering van elektriciteit, gas en water wettelijk is vastgelegd als een overheidstaak, een zogenaamde nutsfunctie is, is dat bij internet en telecommunicatie in het algemeen niet zo. Dit is wettelijk een marktactiviteit. Bedrijven kunnen hierop inspelen en zijn er van verzekerd, althans: horen er van verzekerd te zijn, dat de overheid "er niet tussen komt" met allerlei overheidsprojecten. Als overheden dat toch doen kunnen ze protesten (en schadeclaims) van marktpartijen tegemoet zien.

Krijgen we subsidie van de gemeente?

Uiteraard vinden als bestuur het ook zo dat onze gemeente ons als burgerinitiatief zou moeten helpen. Maar zoals hierboven al gesteld, zijn de mogelijkheden voor overheden zeer beperkt.

Hoe gaat de hele aanleg nu precies georganiseerd worden? 

Zie hiervoor de pagina Project.  

Wat staat er nu te gebeuren? 

In een notendop: 

 • Er moet eerst bepaald worden wie de kabel gaat aanleggen en hoe het gefinancierd moet gaan worden.
 • Tevens moet onderzocht worden hoeveel panden er aangesloten gaan worden. 
 • Daarna moeten er vergunningen worden aangevraagd. 
 • Als de vergunningen binnen zijn, kan het graven of boren van de hoofdleiding beginnen. 
 • Als een stuk van de hoofdleiding is aangelegd en aangesloten op de leiding bij de Middenweg, kan begonnen worden met het aansluiten van de panden. 

Wat is de status van het geheel?

We zijn nog steeds in gesprek met meerdere leveranciers. Het is nu redelijk duidelijk wat de kosten zullen worden.
In de zomer van 2018 hebben we hard gewerkt aan de opbouw en strekking tot de overeenkomst en een uitgebreide leeswijzer. Eind augustus 2018 zijn we gestart met de verspreiding van de overeenkomsten.

Zodra de 160 deelnemers zijn bereikt denken we ook gereed te zijn met de contractering van leveranciers (providers en aannemers). Dan is het winter en kan er niet gegraven worden. Dat geeft niet want die tijd kan mooi benut worden voor de voorbereidingen van de aanleg. Als het dan voorjaar wordt, gaat het eigenlijke graafwerk van start.

Wat is de relatie met de reconstructie van de Kerkweg en de Veenhuizerweg? 

De gemeente Heerhugowaard is van plan om de Kerkweg en het zuidelijke deel van de Veenhuizerweg (vanaf de Harlingerstraat) te gaan reconstrueren. Dit betekent dat we daar een uitdaging hebben om overleg te voeren en af te stemmen. Aan de andere kant is er ook de kans om een besparing te bereiken.  We streven er naar gelijktijdig met de weg ook onze kabel er in te leggen. 

Om welke straten gaat het? 

Veenhuizerweg, Frik, Schapenweg, Kerkweg, Dijkweg, Groenedijk, Molenweg (oostelijk deel), Berkmeerdijk (noordelijk deel). 

Mijn straat staat er niet bij. Wat nu?

Aangrenzende straten die niet in het plan zitten, worden niet vergeten maar er moet rekening gehouden worden met de volgende factoren:

 • Wat zijn de extra kosten om de straat toe te voegen en wat voor gevolgen heeft dat voor de totale kosten per aangesloten pand?
 • In welke gemeente bevindt de straat zich? Omdat het project met steun (geen financiële) van de gemeente wordt gerealiseerd, zullen in eerste instantie alleen straten in de gemeente Heerhugowaard worden meegenomen. Maar, het kan uiteraard geen kwaad om naar de kosten te kijken en te onderzoeken wat er mogelijk is (waarschijnlijk moet dan wel de betreffende gemeente worden benaderd). 

Wanneer wordt er bij mij gegraven of geboord? 

Precieze planning nog nader te bepalen. 

Wat is een coöperatie? 

Zie hiervoor de uitleg op Wikipedia

Wie vormen het bestuur? 

Rene Balvers, Ruud Duin, Mick Duin en Frank Aarts. Zie de pagina Bestuur voor meer informatie.

Wat is er precies eigendom van de coöperatie? 

 • De hoofdleiding die in de berm wordt aangelegd in de straten Veenhuizerweg, Frik, Schapenweg, Kerkweg, Dijkweg, Groenedijk en Donkereweg. 
 • De kabels die lopen van de hoofdleiding naar de aangesloten panden. 
 • De kastjes in de panden die zijn aangesloten op de kabel. 

Wat is er géén eigendom van de coöperatie?

De verdeelkasten (een of twee) die de signalen de hoofdleiding in sturen (die de zogeheten “belichting” verzorgen).

Gaan bedrijven meer betalen dan particulieren?

We laten de provider(s) allereerst de pakketten aanbieden met een internetsnelheid van 100 Mbps. Dat lijkt niet veel gezien de ophef in nieuwsberichten over glasvezelnetten elders, maar het is echt waar voor de meeste aansluitingen nog steeds voldoende. Indien bedrijven bijvoorbeeld een hogere snelheid nodig hebben kunnen ze die krijgen waarbij er andere (hogere) prijs wordt overeengekomen. Heb jij zo een bedrijf, bel of mail dan even met het bestuur voor zo een speciale aanbieding.

Wanneer is het klaar? 

Het streven is om medio 2019 het netwerk gereed te hebben.

Over glasvezel 

Wat is dat eigenlijk, glasvezel? 

In feite is één glasvezel een (hele dunne) holle buis van glas of kunststof, waar laserlicht doorheen wordt gestuurd. Een glasvezelkabel bestaat uit een heleboel van dit soort buisjes en kan ook erg veel informatie versturen. 
Kijk voor meer informatie op deze pagina, of op Wikipedia

Waarom glasvezel en niet iets anders?

 • De gewone "kabel" biedt feitelijk dezelfde mogelijkheden als glasvezel, maar heeft als nadelen dat de capaciteit minder is dan glasvezel en dat er maar één aanbieder is van diensten (Ziggo). Los daarvan is het nog maar de vraag of het mogelijk is om het te regelen zoals we het nu doen met een coöperatie. 
 • Draadloze opties bieden ook dezelfde mogelijkheden, maar ook hier geldt dat de capaciteit minder is. Tevens is het zo dat een draadloze oplossing gevoeliger is voor verstoringen (van bijv. andere apparatuur).  

Waarom is het beter dan wat ik nu heb? 

 • Het is hoogstwaarschijnlijk goedkoper - zeker op de langere termijn. 
 • De capaciteit is veel hoger, waardoor internetten (vooral downloaden en uploaden) veel sneller kan.  

Hoe kwetsbaar is glasvezel?

Hoewel een glasvezel zelf flexibel is, is het erg dun. De vezels zijn gebundeld en worden zo in een buis gestopt. Meerdere buizen samen gaan weer in een grotere – versterkte – buis. In de praktijk betekent dit dat je het met een schop niet snel zal doorsteken maar met een graafmachine of iets dergelijks wel.
De kabels komen op een diepte te liggen van 60 cm.

Wie is eigenaar van de apparatuur waarop alle kabels worden aangesloten (de verdeelkasten)? 

--> nog te bepalen 

Waarom zou ik meedoen? 

 • Hoe meer aansluitingen hoe goedkoper het wordt voor iedereen, waardoor het voor de meesten van ons goedkoper wordt dan wat we nu al betalen.
 • Het haalt een hoge drempel weg als u ooit uw huis zou willen verkopen. Tegenwoordig is een goede internet aansluiting voor de meeste mensen erg belangrijk geworden. 

Hoe gaat het aansluiten in zijn werk? 

--> nog te bepalen. 

Overstappen van schotel naar glasvezel, hoe werkt dat en wat zijn de voor- en nadelen? 

--> nog uit te werken. 

Wat is er te krijgen en wat kost het 

Wat gaat het kosten? 

--> nog te bepalen. Doel is dat het grootste deel van de leden minder gaat betalen. 

Wat kan ik er nog meer mee dan internetten? 

 • Televisie via internet. U heeft dan geen schotel meer nodig.
 • Telefoon via internet. U kunt dan uw abonnement bij KPN opzeggen.
 • Toepassingen die wat minder bekend zijn:
  • Het bekijken van (haarscherpe) beelden van (nog te plaatsen) bewakingscamera’s uit de buurt.
  • Het laten plaatsen van een (computer)server van een bedrijf om zo uw stookkosten omlaag te brengen.
 •    Klik hier voor meer informatie.

Wat krijg ik voor m'n geld?

 • U wordt mede-eigenaar van de hoofdleiding en kan dus meebeslissen wat er met de leiding gebeurt. 
 • U krijgt veel sneller internet. 
 • U kunt Canaaldigitaal vaarwel zeggen en de schotel verwijderen. 

Voor hoelang kan of moet ik een abonnement afsluiten? 

-->  nog te bepalen 

Wat voor abonnementen zijn er? 

-->  nog te bepalen 

Welke snelheid kan ik krijgen? 

De verwachting is dat er een snelheid van minimaal 50 Mb/s te verkrijgen is (waarschijnlijk 100 Mb/s).
De upload snelheid is dan gelijk aan de download snelheid.

Wat gebeurt er met het abonnement als ik verhuis?

-->  nog te bepalen                                

Kan ik zelf kiezen wie de provider wordt? 

-->  nog te bepalen                                

Wat zijn de gevolgen als ik nu nog niet maar pas later wil meedoen.

Hoewel de hoofdleiding er al ligt, is het niet zo dat elk pand wordt aangesloten. Gevolg is dus dat de aansluitkosten naar het huis zelf moeten worden gedragen en dit kan oplopen tot enkele duizenden euro’s.